h1

Τρικάκια της γλώσσας

Τρίτη 2 Μαΐου 2006

Με κάθε σεβασμό για τον Ριχάρδο Σωμερίτη αντιγράφω το κυριακάτικο κομμάτι του από το ΒΗΜΑ και το βάζω στο μικροσκόπιο. Για να δείξω με ποιο τρόπο ο χειρισμός της γλώσσας μπορεί να κατευθύνει τα μυαλά. Προσέξτε, δεν εκφράζομαι υπέρ ή κατά της άποψης που θέλει να υποστηρίξει αλλά σχολιάζω τα επιχειρήματά του. Οπως θα έπρεπε να κάνει κάθε σκεπτόμενος αναγνώστης. Με πλάγια γράμματα το κείμενό του, μέσα σε αγκύλες τα δικά μου σχόλια:


Ολοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά και εδώ, είναι το Ασφαλιστικό. [Ποιοι είμαστε οι «όλοι»; Εγώ πιστεύω ότι μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Eurovision. Ο φίλος μου ο Μήτσος λέει ότι είναι οι απαγωγές από εξωγήινους] Αν δεν αποφασίσουμε σύντομα τις απαιτούμενες αλλαγές, σε λίγα χρόνια τα ταμεία θα είναι άδεια. Ο κυριότερος αλλά όχι και μοναδικός λόγος και για τον κλάδο υγείας και για τον κλάδο συντάξεων είναι η δημογραφία. [Εγώ λέω ότι είναι η μαύρη εργασία, η ανεργία και εισφοροδιαφυγή]. Το πολιτικά και κοινωνικά τραγικό είναι ότι μόλις κάποιος τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά και ρεαλιστικά για το πρόβλημα τον τρώει το μαύρο σκοτάδι του λαϊκισμού.
Είχαμε τα παραδείγματα του Σπράου και του Γιαννίτση αλλά και τις φοβίες της Δεξιάς. Τώρα μας προκύπτει και το παράδειγμα του Αλέκου Παπαδόπουλου. Που είναι ίσως το πιο ακραίο. Διότι ο πρώην υπουργός δεν πρότεινε καν μια συνολική μεταρρύθμιση αλλά ένα μέτρο αυτονόητο σε όλη την Ευρώπη, και την παλαιότερη: όχι σύνταξη πριν από τα εξήντα. Για όλους, και φυσικά και για τις γυναίκες.
Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίλογος σε ένα τέτοιο μέτρο
[κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αντίλογος σε κάθε μέτρο, αλλιώς θα είχαμε δικτατορίες], μήτε καν από τις γυναίκες εκείνες που μάχονται για την ουσιαστική ισότητα. H σύνταξη στα εξήντα αντί στα εξήντα πέντε, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγκεντρώσει όλα τα ένσημα, ήταν ένα από τα τολμηρά μέτρα των γάλλων σοσιαλιστών πριν από λίγα χρόνια. Αυτό και μόνο δείχνει την απόσταση που μας χωρίζει από τη σοβαρότητα. [Πώς είπατε; Ξαναδιαβάστε το. Συγκρίνει μήλα με κουκιά. Οι Γάλλοι έδωσαν προτάσεις για να ΚΑΤΕΒΕΙ το όριο ηλικίας χωρίς πρόβλημα για τα ταμεία]. Αλλά και την απόσταση που χωρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της προοδευτικής παράταξης από τους στόχους της προόδου. Που ασφαλώς δεν είναι η ανισότητα και μαζί της η γενικευμένη χρεοκοπία της οικονομίας και των συστημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης. [Νοητικό άλμα]
Ο πιο σύντομος δρόμος για την εμπέδωση του πιο στυγνού νεοφιλελευθερισμού είναι η άρνηση κάθε μεταρρύθμισης. [Ο μπαμπούλας] Και, ακόμη χειρότερα, η άρνηση κάθε συζήτησης για το τι θα έπρεπε να αλλάξει και η απαξίωση, με συνοπτικές τηλεοπτικές διαδικασίες, κάθε πρότασης και κάθε ιδέας. Ετσι σχετικά με την επί μέρους πρόταση του κ. Παπαδόπουλου δεν ασκήθηκε κριτική βάθους αλλά ένα βενιζέλειο «δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς». [Τα εισαγωγικά θα έκαναν κάποιον να πιστέψει ότι το είπε ακριβώς έτσι].
Εχουμε μια άτολμη συντηρητική κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που φαίνεται να επιλέγει στα ουσιώδη τη συντήρηση. Σε όλους σχεδόν τους τομείς και μόλις προκύψει κάτι το συγκεκριμένο. Το Ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά. H μόνιμα φοβισμένη χώρα μας έχει προφανώς εθιστεί στην ακινησία, στις μη λύσεις και στα «έχει» κάποιος Θεός. Την κυβερνούν άνθρωποι σχετικά νέοι. Ισως συλλογικά να έχουμε γεράσει. [Δεν σχολιάζω τα τελευταία γιατί είναι απόψεις, όχι επιχειρηματολογία]

Ετσι στήνεται η μπάλα. Και μετά παίζουμε…

One comment

  1. Γουστάρω τη γκρίνια σου βρε!

    ..αλλά γιατί [Ο μπαμπούλας] έμεινε με λοξα γραμματάκια;..

    🙂Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: