h1

Ξερή!

Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

Διαβάζω Πάσχο Μανδραβέλη και λέω κρίμα που δεν έχει RSS feed. Αλήθεια, γιατί δεν το χρησιμοποιεί, αφού είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία;

Με το τελευταίο του κείμενο προβληματίζομαι. Όχι γιατί ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά γιατί μισοσυμφωνώ και μισοδιαφωνώ. Ναι, αντίθετα με τις ανακλαστικές μας ιδεοληψίες, η ενημέρωση είναι εμπόρευμα. Ναι, στην Ελλάδα η στρέβλωση κουτουλάει στο ταβάνι. Ναι, ο υποψιασμένος καταναλωτής θέλει την είδηση όπως το γάλα του, φρέσκια και αγνή, απαλλαγμένη από διαπλεκόμενα συντηρητικά.

Αλλά, κι αυτό το «αλλά» είναι τεράστιο, η αγορά δεν αυτορυθμίζεται. Ακόμη και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι και όργανα που τους επιβάλουν. Εδώ έχουμε καρτέλ, τραστ, κουμπάρους κ.ο.κ.

Ας πάρουμε τη φανταστική περίπτωση που ένας καθαρός επιχειρηματίας με πραγματικό κεφάλαιο και business plan αποφάσιζε να δημιουργήσει ένα νέο ΜΜΕ, μια εφημερίδα ας πούμε, με μοναδικό σκοπό το κέρδος και όχι τα ανομολόγητα συμφέροντα που σωστά αναφέρει ο Πάσχος. Μιλάμε για εντελώς φανταστική περίπτωση αφού κανείς δεν θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο ως επένδυση. Τι θα έβρισκε μπροστά του; Ένα χαοτικό τοπίο όπου βαρόνοι και λαμόγια παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Θα καθόταν σε μια θέση και θα κινούσε τα πιόνια του σκακιού που βρήκε μπροστά του.

«Εξάρες!» θα του φώναζε ο αντίπαλος.

«Μα παίζουμε σκάκι. Δεν έχει ζάρια», θα διαμαρτυρόταν αυτός. Με τον δήθεν διαιτητή αραχτό σε μια εξέδρα επισήμων να αυνανίζεται και το κοινό μαστουρωμένο από τις οσμές των «αποκαλύψεων», οι ελπίδες του να συμφωνήσει σε κοινά αποδεκτούς κανόνες είναι ανύπαρκτες. Αν στήσει τα πούλια για πλακωτό θα του κάνουν ξερή!

Με τα πολλά θα καταλάβαινε ότι για να επιβιώσει εδώ και τώρα στον κλάδο των ΜΜΕ θα έπρεπε να γίνει ανταγωνιστικός προς τα κάτω. Να υποβαθμίσει το προϊόν προσλαμβάνοντας κακοπληρωμένους συντάκτες, να δεχτεί ότι οι «καλοί» δημοσιογράφοι του θα βουτάνε τα δάχτυλα σε ξένα βάζα με μέλι, να φωνάζει «λύκος!» κάθε φορά που θα βλέπει γάτο και να σφυρίζει αδιάφορα αν τύχει και δει λύκο.

Υπάρχει ελπίδα; Πιστεύω, ναι, όσο κι αν είναι δύσκολο. Αφήνοντας έξω χάριν συντομίας τη στάση του κοινού και την επίδραση του Ιντερνετ, θα έλεγα ότι απαιτείται μια γενναία αυτοκάθαρση μεταξύ των δημοσιογράφων και μια ιστορική παρέμβαση της πολιτείας. Ο «βασικός μέτοχος» ήταν μια ιδέα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλο που κι εκεί ο Μπόμπολας έκανε φουλ του βαλέ και ο Κουρής μπιρίμπα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: