h1

Μάκης ο Ψαλιδοχέρης

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

Αντιγράφω την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το «Πρώτο Θέμα». Μετά τη σχολιάζω. Μια μικρή προσφορά σε τηλεθεατές που δεν έχουν εντελώς αποβλακωθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πιο έντονο τρόπο για την κατάφωρα παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Όλγας Χωμενίδη από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Η συνάδελφος απολύθηκε, γιατί κατήγγειλε με αδιάσειστα στοιχεία στην Ένωση τη λογοκριτική παρέμβαση της Διεύθυνσης της εφημερίδας στα κείμενα και τα ρεπορτάζ της.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της εργοδοσίας και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου.

Σε απλά ελληνικά: Η Ολγα Χωμενίδη λογοκρίθηκε από τους Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και Θέμο Αναστασιάδη που το παίζουν δημοσιογράφοι αλλά στην πραγματικότητα είναι εκδότες και εργολάβοι της «ενημέρωσης». Οταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο η Χωμενίδη αρνήθηκε να γίνεται ρόμπα για να υπηρετεί τα παιχνίδια τους και κατάγγειλε τη λογοκρισία στην ΕΣΗΕΑ. Μπράβο της! Και αυτοί την απέλυσαν.

Προσέξτε στην ανακοίνωση τη λέξη «αδιάσειστα». Για να συμφωνήσει το ΔΣ, όπου εκπροσωπείται κάθε καρυδιάς καρύδι, ότι τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τότε είναι hard rock.

Ναι, ο Μάκης Τρ. είναι ο ίδιος που βλέπετε στις οθόνες να το παίζει σούπερ ντούπερ και υπεράνω ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, κριτής των πάντων (όσων δηλαδή δεν του κάθονται). Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο, έχει μορατόριουμ με τη Μονή Πετράκη έναντι 1Μ. Είδατε καμιά εκπομπή με ράσο; Επίσης έχει κλάψει στον ώμο μας γιατί του λογόκριναν την εκπομπή του. Ναι ο ίδιος είναι. Για τον άλλο, θου κύριε…

Advertisements

5 Σχόλια

  1. 1M; Τι είναι αυτό;


  2. Πάνο, πολλές φορές σκέφτομαι πώς (και αν πρέπει) να γράψω μερικά από αυτά που γνωρίζω. Αυτός ήταν κι ο λόγος που το μπλογκ πάγωσε πέρσι. Καλή η γενικόλογη κριτική, αλλά αν δεν λέω ονόματα δεν υπάρχει λόγος να παίζω μπάλα σε αυτό το γήπεδο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πάντα η δαμόκλειος σπάθη. Η περίπτωση του blogme.gr ήταν μια ιστορία ανοησίας. Η επόμενη περίπτωση (φαντάζομαι πως) θα είναι σοβαρότερη. Και τα ψευδώνυμα να είσαι σίγουρος πως δεν αρκούν. Το 1Μ είναι ό,τι καταλαβαίνει κανείς, προς το παρόν.


  3. Κάτι που δεν καταλαβαίνω: Νόμιζα ότι γι αυτό είναι οι αρχισυντάκτες, για να κόβουν, και καμιά φορά για να ξαναγράφουν, κείμενα των υφισταμένων τους. Δεν είναι δα κι όλοι οι δημοσιογράφοι κορυφές στη δουλειά τους. Τόσο λάθος έχω καταλάβει; Δεν καταλαβαίνω δηλαδή ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο «λογοκρίνω» και «κάνω τη δουλειά μου». Δεν την ξέρω την γυναίκα, δεν διαβάζω το Πρώτο Θέμα, οπότε η απορία μου έχει μάλλον θεωρητικό χαρακτήρα. Δεν διαφωνώ με τους χαρακτηρισμούς σας δια τους δύο συναδέλφους (ή, αν προτιμάτε, «συναδέλφους» σας).


  4. …και είναι άραγε αιτία της απόλυσης η καταγγελία; Μα αν σου κόβουν τα κείμενα διαρκώς, αυτό δεν σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα απολυθείς; Αναρωτιέμαι μήπως, στην ουσία, πρώτα ήρθε η απόλυση και μετά η καταγελλία… Μου φαίνεται ότι, ακόμα κι αν ο κόσμος μας ήταν αγγελικά πλασμένος, η δουλειά του δημοσιογράφου,ιδιαίτερα εκείνου που βγάζει τα προς το ζειν «πουλώντας» (με συγχωρείτε για την έκφραση) την γνώμη του, θα παρουσιάζει πάντοτε προβλήματα. Από την άλλη, καταλαβαίνω τον κίνδυνο «να γίνουμε ζούγκλα». Πώς στο καλό θα τον αποφύγουμε, χωρίς να πετάξουμε και το μωρό. Ειλικρινά δεν ξέρω…


  5. Ωραία ερωτήματα αλλά έχουν απαντηθεί από άλλους. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην επιμέλεια και τη λογοκρισία. Στο πρώτο ο αρχισυντάκτης κόβει κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, είναι αδιάφορο, περιττό κ.λπ. Στη δεύτερη επεμβαίνει εν ψυχρώ στο κείμενο με σκοπό την απόκρυψη ή διαστρέβλωση μιας αλήθειας ή μιας γνώμης.
    Ναι, ο δημοσιογράφος πουλάει τη γνώμη του – χωρίς εισαγωγικά, δεν υπάρχει πρόβλημα – αλλά κυρίως πουλάει το ρεπορτάζ του, την έρευνα δηλαδή πραγματικών περιστατικών. Και οφείλει, σύμφωνα με τη δεοντολογία να τα ξεχωρίζει. Οπως ο μπακάλης οφείλει να ξεχωρίζει τα τυριά από τα απορρυπαντικά.
    Πριν φτάσει οποιοσδήποτε από εμάς να καταγγείλει λογοκρισία, να είσαι σίγουρος ότι έχει φτάσει στο «αμήν». Νωρίτερα έχει συζητήσει, έχει διαμαρτυρηθεί, έχει δοκιμάσει κάθε λογικό μέσο. Γιατί δεν «συμφέρει» το δημοσιογράφο να κολλήσει τη ρετσινιά του απείθαρχου προς τους προϊσταμένους. Ποιος θα τον προσλάβει μετά;Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: